Hoedenmodiste – Zelf hoeden maken

(MODINT-gecertificeerde, volledige opleiding)Al wat meer ervaren met het maken van kleding wellicht? Houd je van bijzondere en unieke kledingstukken? Modieus, of heel chique? Misschien zin om iets heel bijzonders te maken? -Wel eens nagedacht over zelf hoeden maken?De opleiding tot Hoedenmodiste kun je thuis volgen, ofwel bij een modevakschool. De opleiding bestaat uit twee delen, en is gemaakt voor mensen die zelf hoeden zouden willen leren maken.Een bijzondere en MODINT-erkende opleiding, waarin je onder andere leert: het tekenen en het naaien van diverse hoeden, petten en baretten, gevoerde hoedjes, regenhoedjes, bandstrohoeden en de pill-box.

Deel 1

In deel 1 van de opleiding tot hoedenmodiste leer je het tekenen en het naaien van diverse hoeden, petten en baretten, gevoerde hoedjes, regenhoedjes, bandstrohoeden en de pill-box. Ook leer je het maken grondvormen van laitondraad, etamine enz. die bekleed kunnen worden met allerlei materialen. Er wordt aandacht besteed aan versieringen zoals corsages, veren en bloemen. Voor dit deel hoef je niet de houten hoeden-blokken en randen aan te schaffen (prijzig!), maar kun je volstaan met het standaard hoedenblok.  Soms is het prettig om een piepschuim “pruikenhoofd” te gebruiken.

Deel 2

In deel 2 leer je werken op het hoedenblok, waarmee je de opgestoomde en getrokken hoeden maakt. Voor dit cursusdeel dient een cursist zelf een hoedenblok en/of een rand aan te schaffen. Deze worden echter ook verhuurd; ze zijn nogal prijzig in aanschaf. In het cursusboek vind je hierover de nodige informatie.Je leert het verwerken van cloches van vilt, stro en papieren cappeline’s. Op het blok worden ook hoeden verwerkt van materialen die per strekkende meter worden verkocht, zoals bijv. cinamy, abacca en buntal en crin. Ook wordt er gewerkt met haarstukjes op een diadeem of kammetje.

Bij de modevakschool

De opleiding tot hoedenmodiste leert je zelf hoeden maken, en bestaat uit 2 delen. Je kunt ervoor kiezen deze opleiding te volgen bij een HCH modevakschool. De HCH opleidingen en cursussen worden gegeven op meerdere locaties in Nederland.Je betaalt maandelijks lesgeld aan de modevakschool, en examengeld als je examen wilt doen. Om je in te schrijven neem je contact op met een van de HCH modevakscholen.

Schriftelijk

Als je liever thuis studeert, kun je de opleiding schriftelijk volgen. Ook in dit geval kun je na het volgen van de twee delen examen doen en het diploma behalen. Deze schriftelijke variant kun je direct online in de HCH shop bestellen. Twijfel je tussen de twee mogelijkheden? Lees dan hier verder.

De opleiding

Als je de cursus bij een modevakschool volgt kost het eerste deel € 132,40 incl materialen of € 78,50excl materialen en het tweede deel € 56,50,-. Deel 2 wordt zonder materiaal geleverd. Bij deel 1 ontvang je het lesboek, teken- en overtrekpapier en ruimte om je tekeningen netjes in op te bergen. Het materialen pakket  bestaat uit de stof en de fournituren om de opdrachten op ½ schaal te naaien.

De schriftelijke variant kost € 187,50-  €/ € 133,50-,- per deel. Daarmee spaar je het lesgeld uit en doe je alles op je eigen moment, in je eigen ruimte, en in je eigen tempo. Je ontvangt verder dezelfde materialen, en 2 lesboeken.

Lesuren

Totale studie uren zijn naar schatting 460 uur, dit hangt van je eigen tempo af.
Bij een modevakschool op les, dan bestaat het uit 1,5/2 uur les op locatie en 10/9,5 uur zelf studie uren per week.
Bij de thuisstudie staat er 11,5uur per week voor.

Lesgeld

Lesgeld (indien je de cursus bij een modevakschool volgt) betaal je maandelijks aan de modevakschool. Het lesgeld kan per modevakschool verschillen.

Inschrijving

Bij inschrijving voor deel 1 van de opleiding tot hoedenmodiste betaal je eenmalig een bedrag van € 41,25. Hiervoor ontvang je een compleet inschrijfpakket met onder andere: een metermaatje, een potlood en een gum, een set burmeister mallen, een 4-kleurenbalpen en een lijmstift.

Bij de modevakschool kan je ook kiezen voor inschrijven zonder inschrijfpakket erbij te nemen, dan komt er €13,75 bij.

Tijdsduur huiswerk begeleiding

Vanaf aanschaf module heb je het recht op 1 jaar huiswerk begeleiding. Mocht je na 1 jaar nog niet klaar zijn en je wilt dat we blijven nakijken, neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen waar je staat en welke lessen er nog gedaan moeten worden. Naar aanleiding daarvan bespreken welke kosten er nog worden berekent voor het nakijken van je huiswerk.

Examen

Aan het eind van de gehele opleiding kun je examen doen. Dit nadat je beide onderdelen volbracht hebt en tevens alle huiswerkopdrachten nagekeken zijn. Hierna ben je gediplomeerd Modist. Het examengeld bedraagt €105,00.

Het examen is niet verplicht. Kies je ervoor geen examen te doen, dan kan je een verklaring van deelname aanvragen via de webshop na het voltooien van beide onderdelen. De kosten voor de verklaring bedraagt €27,50