Couturetechnieken

(uitgebreide cursus, schriftelijk of bij modevakschool)

De cursus Couturetechnieken is bedoeld voor mensen die alle kneepjes van het vak willen leren, en naaitechnieken goed onder de knie willen krijgen, maar niet willen patroontekenen. De cursus vormt samen met het patroontekenen de basis van de officiële Costumièreopleiding, en deze cursussen zijn zowel schriftelijk als bij de HCH modevakscholen te volgen.

In de twee cursusdelen leren we je vele verschillende naaitechnieken, onder andere gericht op broeken, rokken, jurken en blouses. Van het inzetten van ritsen tot het opzetten van kragen. En van naden tot mouwen. Ook leer je met het onderdeel textielwarenkennis als onderdeel van de cursus couturetechnieken hoe je verscheidene stoffen kunt herkennen, verwerken en behandelen.

Inhoud

In deze cursus komen in twee delen alle technieken aan bod die in de Costumièreopleiding worden behandeld. Zonder het patroontekenen, dat ook als (schriftelijke) cursus te volgen is. Aan de hand van tekeningen en uitgebreide schriftelijke en mondelinge hulp wordt alles je zo duidelijk mogelijk uitgelegd.

Je ontvangt de lesboeken met duidelijke beschrijvingen, een lap stof en alle fournituren om de werkstukjes te maken. En een ringband om de werkstukken netjes op te bergen. Je kunt dus direct aan de slag. En na beide cursusdelen te hebben gevolgd, heb je een bijzonder mooi naslagwerk waarin je altijd alles terug kunt vinden.

Deel 1

Tijdens deel 1 van deze uitgebreide cursus leer je het knippen en naaien van heel veel verschillende technieken, zoals het op verschillende manieren inzetten van ritsen, en het maken van diverse zakken en sluitingen. Alles wordt gemaakt op ware grootte en aan de hand van tekeningen heel duidelijk uitgelegd. De cursus bevat ook een gedeelte Textielwarenkennis, en een uitgebreide map over vlieseline met proefmonsters en het gebruik hiervan.

Deel 2

Tijdens deel 2 van deze cursus ga je verder en leer je de moeilijkere technieken van het knippen en naaien, zoals kragen opzetten, mouwen inzetten verschillende naden maken. Ook bevat deze cursus een gedeelte Textielwarenkennis, zodat u heel veel stoffen leert herkennen. Heel veel stoffen worden uitgebreid beschreven zodat u weet waarvan en hoe ze gemaakt worden. Nog belangrijker is dat u ook leert hoe u de verscheidene stoffen moet verwerken en behandelen.

Bij de modevakschool

Deze cursus kun je volgen bij een HCH modevakschool naar keuze. De HCH opleidingen en cursussen worden gegeven op meerdere locaties in Nederland. Om je in te schrijven neem je contact op met een van de HCH modevakscholen.

Je betaalt daarnaast maandelijks lesgeld aan de modevakschool, en examengeld als je examen wilt doen.

Schriftelijk

Als je liever thuis studeert, kun je de cursus couturetechnieken schriftelijk volgen. Ook in dit geval kun je na het volgen van de twee delen ( deel 1 en deel 2) examen doen en het diploma behalen.

Deze schriftelijke variant kun je direct online in de HCH shop bestellen. Twijfel je tussen de twee mogelijkheden? Lees dan hier verder.

Costumière

Als je de cursus patroon tekenen hebt gevolgd en interesse hebt gekregen om te leren couture technieken kun je door het volgen van beide cursussen het diploma Costumière behalen. Twijfel je of je het beste met patroon tekenen of couture technieken kan beginnen, hebben wij het volgende advies:
 – Heb je al enige naai ervaring, dan kan je met beide beginnen.
 – Heb je geen naai ervaring, begin dan met couture technieken.

De opleiding

Op locatie de cursus volgen kost € 93,50 per deel incl materiaal of € 84,15 excl materialen, plus het lesgeld van de modevakschool. De schriftelijke variant kost deel 1  € 201,00,- (incl. inschrijfpakket). Module 2,  kost €163,50. Daarmee spaar je het lesgeld uit en doe je alles op je eigen moment, in je eigen ruimte, en in je eigen tempo.

Je ontvangt onder andere: de lesmaterialen, teken- en overtrekpapier, een ringband waarin je alle tekeningen en werkstukken kunt opbergen, de stof en fournituren om alle werkstukken te maken.

Lesuren

Totale studie uren zijn naar schatting 460 uur, dit hangt van je eigen tempo af.
Bij een modevakschool op les, dan bestaat het uit 1,5/2 uur les op locatie en 8/7,5 uur zelf studie uren per week.
Bij de thuisstudie staat er 9,5uur per week voor.

Lesgeld

Lesgeld (indien je de cursus bij een modevakschool volgt) betaal je maandelijks aan de modevakschool. Het lesgeld kan per modevakschool verschillen.

Inschrijving

Bij inschrijving voor deel 1 van de cursus betaal je eenmalig een bedrag van € 37,50 Hiervoor ontvang je een zeer compleet inschrijfpakket: een schaar, 1 klosje machinegaren, 1 klosje rijggaren, een doosje spelden, een doosje handnaainaalden, een centimeter, een krijtpotlood, een draaddoorhaler, een tornmesje, een mapje overtrekpapier en een inleiding.

Bij de modevakschool kan je ook kiezen voor inschrijven zonder inschrijfpakket erbij te nemen, dan komt er €12.50 bij.

Tijdsduur huiswerk begeleiding

Vanaf aanschaf module heb je het recht op 1 jaar huiswerk begeleiding. Mocht je na 1 jaar nog niet klaar zijn en je wilt dat we blijven nakijken, neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen waar je staat en welke lessen er nog gedaan moeten worden. Naar aanleiding daarvan bespreken welke kosten er nog worden berekent voor het nakijken van je huiswerk.

Examen

Na afloop van de gehele cursus kun je examen doen. Het examengeld bedraagt €95,00. Dit nadat je beide onderdelen volbracht hebt en tevens alle huiswerkopdrachten nagekeken zijn. Je ontvangt hierna een certificaat. Samen met het certificaat Patroontekenen geeft dit recht op het diploma Costumière.
Het examen is niet verplicht. Kies je ervoor geen examen te doen, dan kan je een verklaring van deelname aanvragen via de webshop na het voltooien van beide onderdelen. De kosten voor de verklaring bedraagt €25,00

HCH Modevakopleidingen biedt je een flink scala aan cursussen en erkende opleidingen. Te volgen zowel op locatie, bij een van de aangesloten modevakscholen, als thuis.

Als je nog niet zo goed weet welke opleiding of cursus je (als eerste) zou willen volgen, dan helpen we je graag in het kiezen, en om de smaak te pakken te krijgen.

Om je een eerste indruk te geven van de inhoud van deze cursus, en of het iets voor jou is, download dan hier de cursus (of cursussen) waar jij een voorproefje van wenst.