Coupeuse / coupeur

(MODINT-gecertificeerde, volledige opleiding)

Deze opleiding tot coupeuse (of coupeur) is een vervolgopleiding op de opleiding tot costumière. Tijdens deze opleiding wordt nog dieper ingegaan op de reeds in de costumièreopleiding behandelde stof. Zo leer je het ontwerpen, tekenen en vervaardigen van mantels, colberts, avondkleding, bruidskleding, en nieuwe naaitechnieken, waardoor de kleding nog mooier wordt.
In deze branche-erkende opleiding tot coupeuse (lees meer over MODINT Academy) maak je kennis met het maken van kleding voor bijvoorbeeld mensen met een afwijkend figuur of een lichamelijke beperking. Tevens leer je op een gemakkelijke manier bepaalde patronen te vergroten. En je maakt onder andere een colbert op ½ schaal, compleet met het gehele binnenwerk.

Theorie

Een klein gedeelte van deze opleiding beslaat een theoretische invalshoek, en behandelt de kostuumgeschiedenis. Het is leuk, erg interessant en nuttig om te weten hoe de kleding is ontstaan.Zoals je weet herhaalt de geschiedenis zich. En zeker voor de ontwerpers onder ons is het belangrijk om te weten hoe men zich kleedt. Van vroeger tot nu.

Inhoud

De opleiding tot coupeuse / coupeur bestaat uit drie delen, à €117,00 voor deel 1 en €111,50 voor deel 2 en 3. (Voor de schriftelijke variant: €172,00 (deel 1) en €166,50 (deel 2 en 3)) Je ontvangt vanzelfsprekend de materialen die je nodig hebt, zoals lesboeken en instructies, teken- en overtrekpapier, ringbanden waarin je alle tekeningen en werkstukken kunt opbergen, de stof en fournituren om alle werkstukken te maken. Aan de hand van tekeningen, en vanzelfsprekend ook in de lessen, wordt alles je heel duidelijk uitgelegd. Indien je voor de schriftelijke variant kiest, worden de lessen via de lesboeken naar je toegestuurd en werk je thuis, in je eigen tempo. Dan kun je ter ondersteuning de telefonische hulplijn gebruiken, en je werk per post ter correctie opsturen. Volg je de opleiding liever op locatie, dan heb je de expertise zelfs bij de hand.

Bij de modevakschool

Deze opleiding volg je ofwel schriftelijk, of bij een HCH modevakschool naar keuze. De HCH opleidingen en cursussen worden gegeven op meerdere locaties in Nederland. De opleiding bestaat uit 3 delen. En naast de kosten van de opleiding betaal je maandelijks vanzelfsprekend lesgeld aan de modevakschool.

Schriftelijk

Indien je liever thuis studeert, kun je de opleiding tot coupeuse / coupeur schriftelijk volgen. Ook in dat geval kun je na het volgen van alle delen examen doen en het diploma tot coupeuse behalen. De schriftelijke opleiding tot coupeuse / coupeur bestaat net als de op locatie te volgen opleiding uit 3 delen, en kun je direct online in de HCH shop bestellen. Om je in te schrijven voor de opleiding bij een modevakschool neem je contact op met een van de HCH modevakscholen. Twijfel je tussen de 2 mogelijkheden? Kijk dan even hier.

De opleiding

De opleiding volgen bij een modevakschool, kost €117,00 (deel 1) en €111,50 voor de 2 opvolgende delen, plus het lesgeld aan de modevakschool. De schriftelijke variant kost € €172,00 (deel 1) en deel 2 en 3 kosten €166,50 per deel. Daarmee doe je alles op je eigen moment en in je eigen tempo (en spaar je eventueel het lesgeld uit).

Lesuren

Totale studie uren zijn naar schatting 460 uur, dit hangt van je eigen tempo af.
Bij een modevakschool op les, dan bestaat het uit 1,5/2 uur les op locatie en 10/9,5 uur zelf studie uren per week.
Bij de thuisstudie staat er 11,5uur per week voor.

Materialen

Je ontvangt onder andere: het lesboek, het teken- en overtrekpapier, en twee ringbanden. Een hoge en een lage. Daarin kun je alle tekeningen en werkstukken opbergen, de stof en fournituren om alle werkstukken te maken. En je hoeft er maar eentje mee te nemen naar de les.

Lesgeld

Lesgeld betaal je maandelijks aan de modevakschool. Het lesgeld kan per modevakschool verschillen.

Tijdsduur huiswerk begeleiding

Vanaf aanschaf module heb je het recht op 1 jaar huiswerk begeleiding. Mocht je na 1 jaar nog niet klaar zijn en je wilt dat we blijven nakijken, neem dan contact met ons op. Dan kijken we samen waar je staat en welke lessen er nog gedaan moeten worden. Naar aanleiding daarvan bespreken welke kosten er nog worden berekent voor het nakijken van je huiswerk.

Examen

Aan het eind van de gehele opleiding kun je examen doen. Dit nadat je alle 3 de onderdelen volbracht hebt en tevens alle huiswerkopdrachten nagekeken zijn. Hierna ben je gediplomeerd Coupeur of Coupeuse. Het examengeld bedraagt € 105,00
Het examen is niet verplicht. Kies je ervoor geen examen te doen, dan kan je een verklaring van deelname aanvragen via de webshop na het voltooien van alle 3 de onderdelen. De kosten voor de verklaring bedraagt €27,50