Costumiére

(MODINT-gecertificeerde, volledige opleiding)

Houd je van kleding maken en wil je hier je beroep van maken? De opleiding tot costumière geeft je een brede basis voor vele specifieke vaardigheden, en een eventuele carrière in de mode. Aan bod komen het patroontekenen, het ontwerpen, en allerlei naaitechnieken, verspreid over vijf cursusdelen. Om zo kledingstukken van hoge kwaliteit te kunnen maken.
Deze branche-erkende opleiding tot costumière (lees meer over MODINT Academy) is een mix tussen theorie en afwisselende praktijklessen, en brengt patroontekenen en couturetechnieken samen. Ook het onderwerp Textielwarenkennis komt aan bod. Daarin leer je waar bepaalde stoffen van zijn gemaakt, ze te herkennen, en hoe je deze kunt en moet verwerken en behandelen.

Inhoud

In deze opleiding komen alle technieken aan bod die je leert in de cursus Couturetechnieken (ritsen, zakken, sluitingen, kragen en mouwen inzetten, etc.), en de theorieën die je bij Patroontekenen (ontwerpen, uittekenen en aanpassen, van allerlei kledingstukken) tegenkomt. Aan de hand van tekeningen, en vanzelfsprekend ook in de lessen, wordt alles je heel duidelijk uitgelegd.We voorzien je van een uitgebreid inschrijfpakket. Dit bevat alle benodigde stoffen en fournituren. Je kunt dus direct aan de slag. En na de opleiding te hebben gevolgd, heb je een bijzonder mooi naslagwerk waarin je altijd alles terug kunt vinden.

De opleiding bestaat uit 5 delen:

  • Rokken
  • Broeken
  • Basispatronen
  • Mouwen en Kragen
  • Diversen

Deel A

In het eerste deel leer je het tekenen van heel veel verschillende rokken. Ook alle naaitechnieken die in al deze rokken voorkomen worden in dit boek beschreven en genaaid.

Deel B

In deel B leer je het tekenen van diverse broekrokken en heel veel broeken voor dames, heren en kinderen. In de afwisselende praktijklessen leer je alle voorkomende technieken te naaien die in een dames- heren- of kinderbroek gebruikt worden.

Deel C

In dit deel leer je het tekenen van blouses, japonnen, tunieks, overgooiers en overhemden enz. Je leert kragen opzetten en mouwen inzetten en afwerken met bijvoorbeeld een manchet. Ook de bijbehorende naaitechnieken worden weer geleerd.

Deel D

In deel D leer je het tekenen van alle soorten kragen en mouwen die je je maar kunt bedenken. Door al deze technieken leer je spelenderwijs het zelf ontwerpen van kleding. Je leert het inzetten van de mouw en het aannaaien van verschillende kragen. Ook leer je het innaaien van de voering.

Deel E

In deel E leer je niet dagelijkse kleding maken, zoals luxe lingerie en badkleding. Maar ook trainingspakken. In dit laatste deel behandelen we ook Textielwarenkennis, want het is belangrijk om te weten waar bepaalde stoffen van gemaakt worden en hoe je deze moet behandelen.

Bij de modevakschool

Deze opleiding volg je bij een HCH modevakschool naar keuze. De HCH opleidingen en cursussen worden gegeven op meerdere locaties in Nederland. De opleiding bestaat uit 5 delen. Maandelijks betaal je lesgeld aan de modevakschool.

Schriftelijk

Indien je liever thuis studeert, kun je de twee onderdelen waar deze opleiding op is gebaseerd, couturetechnieken en patroontekenen, ook schriftelijk volgen. Ook in dat geval kun je na het volgen van alle delen van beide cursussen examen doen. De twee certificaten samen geven je dan ook recht op het diploma Costumière.De schriftelijke cursus Patroontekenen bestaat uit 5 delen, en Couturetechnieken uit 2. Deze schriftelijke cursussen kun je direct online in de HCH shop bestellen. Om je in te schrijven voor de opleiding bij een modevakschool, neem je contact op met een van de HCH modevakscholen. Twijfel je tussen de 2 mogelijkheden? Kijk dan even hier.

De opleiding

De kosten van de opleiding bedragen: € 100,50 per deel incl materialen of  € 89,50 excl materialen, voor deel A en B. En slechts € 89,50 incl materiaal of € 78,50 excl materiaal per deel voor deel C, D en E.

Lesuren

Totale studie uren zijn naar schatting 920 uur, dit hangt van je eigen tempo af.
Bij een modevakschool op les, dan bestaat het uit 1,5/2 uur les op locatie en 10/9,5 uur zelf studie uren per week.
Bij de thuisstudie staat er 11,5uur per week voor.

Lesgeld

Lesgeld betaal je, naast de kosten van de opleiding, maandelijks aan de modevakschool. Het lesgeld kan per modevakschool verschillen.

Inschrijving

Bij inschrijving betaal je eenmalig een bedrag van € 41,25. Je ontvangt daarvoor een inschrijfpakket, met daarin onder andere: potlood en gum, een 4-kleuren balpen, een metermaatje op 1/4 schaal, een geo-driehoek, een set burmeister mallen, een lijmstift en een inleiding.

Bij de modevakschool kan je ook kiezen voor inschrijven zonder inschrijfpakket erbij te nemen, dan komt er €13,75 bij.

Materialen

Bij bestelling van Deel A ontvang je 1 lage ringband. En bij Deel B ontvang je 2 hoge ringbanden. De ringband voorzien van 5 tabbladen gebruik je om je tekeningen te bundelen. Een tweede ringband gebruik je voor het opbergen van de naaitechnieken. En de lage ringband neem je mee naar les. Ook ontvang je teken- en overtrekpapier en de stof en fournituren om alle werkstukken te maken.

Examen

Aan het eind van de gehele opleiding kun je examen doen. Dit nadat je alle 5 de onderdelen volbracht hebt en tevens alle huiswerkopdrachten nagekeken zijn. Hierna ben je gediplomeerd Costumière. Het examengeld bedraagt €105,00.Het examen is niet verplicht. Kies je ervoor geen examen te doen, dan kan je een verklaring van deelname aanvragen via de webshop na het voltooien van alle 5 de onderdelen. De kosten voor de verklaring bedraagt €27,50