Patroontekenen

(uitgebreide cursus, schriftelijk of bij modevakschool)

De cursus patroontekenen is voor mensen die al kunnen naaien, maar ook het patroontekenen willen leren. Je leert uitgebreid ontwerpen en uittekenen. En het aanpassen van je ontwerpen. Zoals het modelleren en tailleren van de patronen. Van rokken, broeken, overhemden, tunieken, mouwen en kragen, tot avond- en vrijetijdskleding.

De cursus patroontekenen behandelt in 5 delen alle theorieën die in de Costumièreopleiding voorbij komen. Als je de cursus Couturetechnieken hebt gevolgd en interesse hebt gekregen om te leren patroontekenen kun je door het volgen van beide cursussen uiteindelijk het diploma Costumière behalen. Deze cursussen zijn zowel schriftelijk als bij de HCH modevakscholen te volgen.

HCH Cursussen: leer o.a. rokken en broeken en andere kleding maken, vermaken en ontwerpen

Aan de slag

Bij het eerste deel van de cursus patroontekenen hoort het uitgebreide inschrijfpakket. Je kunt daardoor direct aan de slag, of je nu de schriftelijke variant kiest, of voor het studeren aan een modevakopleiding.

Compleet

Je zult werken met lesboeken met duidelijke beschrijvingen en tekeningen. En dit alles wordt compleet geleverd met ruitjes- en overtrekpapier en een ringband om de tekeningen op te bergen. Na de cursusdelen te hebben gevolgd, heb je een bijzonder naslagwerk waarin je altijd alles terug kunt vinden.

Schriftelijk of op locatie

Je werkt thuis, in je eigen tempo. Je kunt de opdrachten insturen voor feedback. Daarnaast is er een telefonische hulplijn, of kun je je vragen per e-mail aan de docent voorleggen. Ofwel, je bent wekelijks of tweewekelijks op de modevakschool aanwezig, en hebt daar de expertise, feedback en hulp om je heen en binnen handbereik.

Deel 1

Deel 1 van de cursus patroontekenen is een compleet cursuspakket waarin je allerlei soorten rokken leert tekenen. Voor dames, kleine meisjes en tieners. Na deze cursus kun je elk model rok ontwerpen en uittekenen en deze ontwerpen steeds veranderen naar je eigen wensen.

Deel 2

In het tweede deel leer je broeken tekenen voor dames, kinderen en heren. Tevens leer je modellen ontwerpen en toepassen op pantalons, jeansbroeken, joggingbroeken, bermuda’s en korte broeken. Na afloop van deze cursus kun je voor elke broek die je ziet, ongeacht of deze voor een vrouw of man, groot of klein is, een passend patroon ontwerpen en maken.

Deel 3

In deel 3 leer je blouses en jurken voor dames en meisjes te tekenen. En om overhemden of tunieken voor heren en jongens  uit te tekenen. Na deze cursus kun je alle modellen ontwerpen en tekenen die je je kunt bedenken. Ook leer je het modelleren en tailleren van de patronen.

Deel 4

Tijdens patroontekenen deel 4 leer je het ontwerpen en tekenen van heel veel verschillende mouwen en kragen voor kleding voor dames, heren en kinderen. Dit gedeelte zorgt er voor dat je altijd aparte ontwerpen kunt maken om je te onderscheiden van de dagelijkse ontwerpen. Om aan dit cursusdeel te beginnen moet je nadrukkelijk wel reeds deel 3 hebben gevolgd.

Deel 5

Bij de modevakschool

Deze cursus kun je volgen bij een HCH modevakschool naar keuze. De HCH opleidingen en cursussen worden gegeven op ca. 20 locaties in Nederland.

De cursus patroontekenen bestaat uit 5 delen. Je betaalt maandelijks lesgeld aan de modevakschool, en examengeld als je examen wilt doen. Om je in te schrijven neem je contact op met een van de HCH modevakscholen.

Schriftelijk

Als je liever thuis studeert, kun je de cursus patroontekenen schriftelijk volgen. Ook in dit geval kun je na het volgen van de onderdelen examen doen en het diploma behalen. Deze schriftelijke variant bestel je online in de HCH shop. Twijfel je tussen de twee opties? Lees dan hier verder.

Costumière

Als je de cursus couturetechnieken hebt gevolgd en interesse hebt gekregen om te leren patroontekenen kun je door het volgen van beide cursussen het diploma Costumière behalen.

De opleiding

De kosten van de opleiding bedragen: € 80 per deel, voor Deel A en B. En slechts € 70 per deel voor Deel C, D en E.

Lesgeld

Lesgeld betaal je, naast de kosten van de opleiding, maandelijks aan de modevakschool. Het lesgeld kan per modevakschool verschillen.

Inschrijving

Bij inschrijving betaal je eenmalig een bedrag van € 34,50. Je ontvangt daarvoor een inschrijfpakket, met daarin onder andere: potlood en gum, een 4-kleuren balpen, een metermaatje op 1/4 schaal, een geo-driehoek, een set burmeister mallen, een lijmstift en een inleiding.

Materialen

Bij bestelling van Deel A ontvang je 1 lage ringband. En bij Deel B ontvang je 2 hoge ringbanden. De ringband voorzien van 5 tabbladen gebruik je om je tekeningen te bundelen. Een tweede ringband gebruik je voor het opbergen van de naaitechnieken. En de lage ringband neem je mee naar les. Ook ontvang je teken- en overtrekpapier en de stof en fournituren om alle werkstukken te maken.

Examen

Aan het eind van de gehele opleiding kun je examen doen. Dit nadat je alle 5 de onderdelen volbracht hebt en tevens alle huiswerkopdrachten nagekeken zijn. Hierna ben je gediplomeerd Costumière. Het examengeld bedraagt €95,00.

Het examen is niet verplicht. Kies je ervoor geen examen te doen, dan kan je een verklaring van deelname aanvragen via de webshop na het voltooien van alle 5 de onderdelen. De kosten voor de verklaring bedraagt €25,00

HCH Modevakopleidingen biedt je een flink scala aan cursussen en erkende opleidingen. Te volgen zowel op locatie, bij een van de 20 aangesloten modevakscholen, als thuis.

Als je nog niet zo goed weet welke opleiding of cursus je (als eerste) zou willen volgen, dan helpen we je graag in het kiezen, en om de smaak te pakken te krijgen.

Om je een eerste indruk te geven van de inhoud van deze cursus, en of het iets voor jou is, download dan hier de cursus (of cursussen) waar jij een voorproefje van wenst.